Jak poznat, jestli je víno dobré?

Jste jedním z těch lidí, kteří nikdy neví, co odpovědět, když je číšník v restauraci žádá o souhlas před tím, než vašim bližním víno rozleje? Pak je tento článek přesně pro vás. Přinášíme vám několik tipů, abyste se naučili během degustace ochutnat víno a poznali, jestli je opravdu dobré a nemá nějakou vadu. Předtím než však ohromíte společnost, budete zřejmě potřebovat trochu praxe – tak jdeme na to!

Abyste se naučili poznat dobré víno během degustace, základním předpokladem je  schopnost rozeznat víno špatné od vína, které vám prostě jen nechutná. Je tedy třeba na úplném začátku udělat test objektivity. Pochopitelně to neznamená, že by vám nemohlo nechutnat víno, které jiní považují za dobré.

  • Musíte mobilizovat všechny své smysly a zvláštní pozornost samozřejmě věnovat chuti.
  • Před degustací nekonzumujte chuťově výrazné pokrmy.
  • Jste-li připraveni k ochutnávání, pusťte se do toho a postupujte podle následujících etap: degustace začíná nejprve vizuální stránkou, poté se stává čichovou záležitostí a nakonec zapojte chuť.

První krok při degustaci: 

Víno dobré kvality bude mít vždy intenzivní a zářivou barvu. Ta je také indikátorem jeho věku: v případě červeného vína platí, že čím je odstín bližší červené dooranžova tzv. „cihlové“, tím starší to bude ročník; je-li víno jasné a jeho barva se blíží spíše fialově nachové, je mladší. Pozor na to, že barva se podstatně mění v závislosti na použitých odrůdách. Anthocyany (pigmenty, které určují barvu) se nachází na slupce hroznů. Co se bílého vína týče, čím je zralejší, tím více se jeho barva blíží žlutě zlaté. Je na vás rozhodnout, jestli by si víno zasloužilo ještě odpočinout ve vinném sklepě..

Sdílet článek na

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email